Historie

Historie

Cafe Frusch “De Hoeskamer van Baek”

Cafe Frusch annex “de hoeskamer” is gevestigd in een pand uit 1865 Achter de Kerk 4 in Beek. In 1885 besluiten de toenmalige  bewoners het echtpaar Frusch-Boyens in de woonkamer een café te starten. De basis is gelegd voor het oudste café in de gemeente Beek.

Het echtpaar Frusch-Boyens krijgt vijf kinderen, drie zonen en twee dochters.In 1929 neemt de jongste zoon Harie, inmiddels getrouwd met Maria Lemmens, de zaak van zijn ouders over.In 1934 wordt voor het eerst Brand Bier uit Wylre geschonken, hetgeen nu nog altijd het huismerk is. Harie Frusch is naast café- houder ook actief in de bouw. Veel panden in Beek en omgeving zijn mede met zijn handen tot stand gekomen. Ook in zijn eigen café vinden de nodige verbouwingen plaats. De laatste grote aanpassing vindt plaats in het begin van de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Harie en Maria Frusch-Lemmens krijgen vier kinderen, twee zonen en twee dochters.

In 1974 neemt Lenie Frusch, beter bekend onder de naam Kien het beheer van de zaak over. In de periode die dan volgt krijgt het café zijn typische bruine uitstraling. Het plafond in de zaak was ooit lichtblauw van kleur en het behang aan de muur licht beige. Decennia lang roken van sigaren en sigaretten en brandende kaarsen laten de kleur langzaam veranderen in een diep bruine kleur, die met geen verf na te bootsen is. Vele schilderijen van Beeker amateurkunstenaars van markante Beeker plekjes hangen aan de muren en zorgen voor een echt huiskamergevoel.

In 2007 besluit Kien om na een arbeidzaam leven op tweeëntachtigjarige leeftijd de het café over te doen aan de vierde generatie Frusch. Mirjam Frusch, de jongste dochter van de Hub Frusch, de oudste zoon van Harie en Maria Frusch Lemmens neemt met haar compagnon Frank Nijsten het café over. Allebei hebben zij de intentie om dit oudste café van Beek met zijn karakteristieke uitstraling met een nieuw elan nog jaren lang open te houden voor hun trouw en nieuw cliënteel.